Artykuły - Organizacja Oddziałowa Solidarność Wielkopolska - UNREGISTERED VERSION

Idź do spisu treści

Artykuły

Co z naszymi pieniędzmi? Rząd prezentuje zmiany w OFE ???

Premier Donald Tusk ogłosił decyzję rządu ws. OFE. Już wiemy, co stanie się z naszymi pieniędzmi, które odkładamy na starość.

Oto podsumowanie zmian:

- wszyscy płatnicy będą mieć wybór - czy chcą dalej być w OFE (lub będą mogli wybrać OFE, jeśli dopiero zaczynają pracę), bądź też będą mogli dokonać wyboru na rzecz ZUS-u. Domyślność będzie po stronie ZUS-u. Jeśli w 3 miesiące płatnik nie podejmie wyboru - uznaje się, że wybrał ZUS;
- część obligacyjna zostanie przekazana do ZUS. OFE będą miały zakaz inwestowania w obligacje;
- część akcyjna pozostanie w OFE;
- proponowana składka do OFE ma wynosić 2,92 proc. W tym roku składka do OFE wynosi 2,8 proc., a do ZUS to 4,5 proc.
- obowiązek stopniowego przekazywania środków z OFE do ZUS przez 10 lat przed emeryturą. Dla osób, które mają krócej niż 10 lat do emerytury, środki będą przekazywane proporcjonalnie. Np. jeśli ktoś ma 6 lat do emerytury - w każdym roku do ZUS-u trafi 1/6 środków
- Rząd zaproponuje obniżenie opłat związanych z obsługą systemu emerytalnego o połowę. To będzie dotyczyło zarówno ZUS-u, jak i OFE
- za wypłatę emerytur z obydwu filarów odpowiadać będzie ZUS
- składki ZUS będą tak samo dziedziczone jak składki OFE

Piotr Duda: "Liczymy przede wszystkim na siebie". "Solidarność" do protestów nie zaprasza partii politycznych

Na wrześniowe dni protestu, organizowane przez związki zawodowe, do żadnej z partii politycznych nie były wysyłane zaproszenia - oświadczył w poniedziałek szef Solidarności Piotr Duda, odnosząc się do informacji, że w manifestacji nie weźmie udziału PiS.

A więc teza rzecznika PiS o zaproszeniu SLD, czy tym bardziej Ruchu Palikota (którego zresztą Solidarność nie traktuje jako poważnego partnera), i to w sytuacji, gdy PiS również takiego zaproszenia nie otrzymał, jest nieprawdziwa

- napisał w wydanym w poniedziałek oświadczeniu przewodniczący KK NSZZ "Solidarność".

Zaznaczył, że wspólnie z pozostałymi centralami związkowymi "S" przyjęła formułę otwartą, zapraszając do udziału każdego, kto popiera związkowe postulaty.

Zgłosiło się do nas wiele środowisk, organizacji społecznych, inicjatyw obywatelskich, także i partii politycznych. Dlatego od 11 do 13 września, a w sposób szczególny w piątek (13 września) na scenie przed Sejmem RP przewidzieliśmy dla każdej z tych grup możliwość zaprezentowania swojej obecności i swoich postulatów

- zaznaczył.

Szef "S" podkreślił, że zgodnie z decyzją międzyzwiązkowego sztabu protestacyjnego na głównej scenie na placu Zamkowym przewidziane są wyłącznie wystąpienia związkowo-społeczne.

W tym dniu nie przewidujemy wystąpień polityków

- napisał.

Zwracam uwagę rzecznikowi PiS, że nie może znać naszych ustaleń, gdyż nie jest członkiem międzyzwiązkowego sztabu protestacyjnego. Tym bardziej jestem zdziwiony jego wypowiedziami. Co więcej, nie znam celu publikowania tego typu treści, ale jednego jestem pewien, że nie pozwolimy żadnym politykom, aby zepsuli nasze dni protestu. Tym bardziej, że liczymy przede wszystkim na siebie

- napisał Duda.

Zaapelował do kierownictwa klubu parlamentarnego PiS, aby ten w trakcie dni protestu w Warszawie złożył do laski marszałkowskiej swój projekt zmian w ustawie o referendum ogólnokrajowym.

Będzie to najlepszy sposób politycznego wsparcia naszej obywatelskiej akcji

- ocenił Duda.

Manifestacja 14 września ma zakończyć czterodniowy protest organizowany przez Forum Związków Zawodowych, NSZZ "Solidarność" i OPZZ. Akcja rozpocznie się w środę 11 września, gdy poszczególne branże będą pikietowały sześć ministerstw, a następnie odbędzie się wspólna manifestacja przed Sejmem.

W poniedziałek w Warszawie odbyło się robocze spotkanie sztabu protestacyjnego, podczas którego ustalano szczegóły techniczne przyszłotygodniowej akcji.

Przez cały czas akcji protestacyjnej przed Sejmem stać będzie miasteczko namiotowe, w którym zaplanowano m.in. panele dyskusyjne i debaty z udziałem organizacji zaangażowanych w protest.

O tym, że PiS nie zamierza uczestniczyć w manifestacji związków zawodowych, w niedzielę powiedział b. polityk PiS, obecnie europoseł Solidarnej Polski, Jacek Kurski. Według niego politycy PiS otrzymali sms, w którym poinformowano ich, że "w związku z akcją protestacyjną planowaną przez związki zawodowe 14 września i zapowiedzią uczestnictwa w tych protestach polityków SLD, Komitet Polityczny Prawa i Sprawiedliwości nie wyraża zgody na uczestnictwo w tej manifestacji członków PiS oraz używanie przez kogokolwiek podczas jej trwania symboli i znaków PiS".

Kurski oświadczył, że poznał treść sms-a dzięki posłom PiS sympatyzującym z SP. Ocenił, że udział polityków SLD, a de facto OPZZ w manifestacji, jest pretekstem dla PiS, "żeby nie wejść w demonstrację Solidarności".

Także w niedzielę rzecznik PiS Adam Hofman powiedział PAP, że PiS na manifestacji związków zawodowych nie będzie.

Nie będziemy śpiewać z Leszkiem Millerem

Reluga: w III kw. wzrost PKB wyraźnie powyżej 1 proc.

Dane o PKB za II kwartał potwierdziły, że gospodarka odbija od dna osiągniętego na początku roku. Jest szansa, że tempo wzrostu PKB będzie wyraźnie powyżej 1,0 proc. w III kw. br. i powyżej 2 proc. w IV kw. - ocenia Maciej Reluga z Rady Gospodarczej przy premierze.

"Dane o PKB za II kwartał potwierdziły, że gospodarka odbija od dna osiągniętego na początku tego roku. Jest to odbicie bardzo powolne, jednak nie powinno być zaskoczeniem, że wciąż jeszcze spadały inwestycje, a konsumpcja prywatna wykazywała tempo wzrostu zbliżone do zera" - napisał Reluga w poniedziałkowym biuletynie Rady.

Gospodarka ruszyła. Są dane o PKB
Kowalczyk: założenia makro do budżetu na 2014 r. bez większych zmian
"Zgodnie z oczekiwaniami, tendencja stopniowego przyspieszenia gospodarczego generowana jest jak na razie głównie eksportem. Warto jednak zwrócić uwagę, że na początku trzeciego kwartału zobaczyliśmy sygnały wskazujące na odbudowę popytu krajowego (sprzedaż detaliczna, dochody z podatków pośrednich) oraz utrzymanie pozytywnych tendencji w eksporcie (produkcja przemysłowa, PMI, zamówienia). Jeśli te drugie ulegną nasileniu dzięki poprawie sytuacji gospodarczej u naszych głównych partnerów handlowych, przekładając się jednocześnie na wyraźniejszą poprawę na polskim rynku pracy, będziemy mogli mówić o trwałości ożywienia" - dodał.

"Tak czy inaczej, scenariusze zakładające w Polsce recesję można włożyć między bajki - tempo wzrostu PKB w ujęciu kwartał do kwartału (odsezonowane) wyniosło 0,4 proc. (po 0,2 proc. w I kwartale). Moim zdaniem, jest nawet szansa, że tempo wzrostu PKB będzie wyraźnie powyżej 1 proc. w III kw. i powyżej 2 proc. w IV kwartale" - ocenia Reluga.

GUS podał w piątek, że Produkt Krajowy Brutto wzrósł w II kwartale 2013 roku o 0,8 proc. rdr w porównaniu ze wzrostem o 0,5 proc. rdr w I kwartale. W ujęciu kwartalnym, PKB w II kwartale wzrósł o 0,4 proc. Z danych GUS wynika, że inwestycje w II kwartale spadły o 3,8 proc. rdr, zaś popyt krajowy spadł o 1,9 proc. rdr.

Zastraszanie w pracy

Nie powinieneś spotykać się z sytuacją, w której musiałbyś tolerować zastraszanie w pracy. Dowiedz się, czym jest zastraszanie oraz jak informować o praktykach zastraszania, a także z tym, co możesz zrobić, by powstrzymać ten proces.

Czym jest zastraszanie w pracy?

Zjawisko to ma miejsce wtedy, gdy ktoś próbuje zastraszyć innego pracownika, często na oczach pozostałych kolegów z pracy. Jest to zazwyczaj, choć nie zawsze, stosowane wobec kogoś niższego rangą. Jest to podobne do praktyk znęcania się, które mają miejsce, gdy czyjeś zachowanie ma charakter obraźliwy - na przykład, wypowiadanie komentarzy o podłożu seksualnym, rasowym, religijnym lub jeśli chodzi o orientację seksualną.

Nie jest możliwe oficjalne wniesienie skargi ze względu na bezpośrednio zastraszanie, ale można to uczynić w oparciu o prawo dotyczące dyskryminacji oraz znęcania się. Jeżeli zostałeś zmuszony do rezygnacji z pracy z uwagi na to, ze byłeś zastraszany, możesz wnosić o konstruktywne zwolnienie z pracy.

* Dyskryminacja w pracy
* Zwolnienie z pracy

Przykłady przejawów zastraszania

Zastraszanie łączy w sobie znęcanie się na kimś, psychiczną lub słowną przemoc, upokarzanie oraz umniejszanie czyjeś pewności siebie. Prawdopodobnie padłeś ofiarą zastraszanie jeśli, na przykład:

Stale ktoś się ciebie czepia
   Jesteś upokarzany na oczach swoich kolegów z pracy
   Jesteś regularnie traktowany w sposób nieuczciwy
   Doświadczasz psychicznego lub słownego znęcania się
   Jesteś obwiniany za problemy spowodowane przez innych
   Zawsze otrzymujesz zbyt dużo pracy tak, że regularnie masz zaległości w jej wykonaniu
   Regularnie otrzymujesz groźby zwolnienia z pracy
   W sposób niesprawiedliwy jesteś pomijany przy awansach lub odmawia Ci się możliwości podnoszenia kwalifikacji

Zastraszanie może odbywać się w sposób bezpośredni, na piśmie, przez telefon, faks lub email.

Zanim podejmiesz jakieś działania

Jeśli uważasz, że jesteś zastraszany, najlepiej będzie porozmawiać z kimś o tym fakcie, ponieważ to, co się wydaje zastraszaniem w rzeczywistości może nim nie być. Na przykład, możesz mieć więcej pracy do wykonania z powodu zmian zasad, według których Twoja organizacja działa. Jeżeli masz z tym trudności, porozmawiaj ze swoim dyrektorem lub kierownikiem. Być może oni mają podobne zdanie. Czasem wystarczy zmiana sposobu pracy, aby dać ci możliwość dostosowania się.

Co robić, jeśli jesteś zastraszany w pracy?

Pracodawcy mają „obowiązek opieki" nad swoimi pracownikami, a to zawiera także obowiązek przeciwdziałania zastraszaniu w pracy. Istnieje szereg środków zaradczych, które możesz podjąć, jeśli jesteś ofiarą zastraszania w pracy.

Uzyskiwanie porad

Porozmawiaj z kimś o tym, w jaki sposób możesz załatwić twój problem na drodze nieoficjalnej. Tą osobą może być:

Reprezentant pracowników, na przykład urzędnik związku zawodowego
   Ktoś z działu kadr Twojej firmy
   Twój dyrektor lub kierownik

Niektórzy pracodawcy dysponują specjalnie wyszkolonymi pracownikami do walki z zastraszaniem oraz znęcaniem się, którzy czasem występują pod nazwą „doradcy do spraw znęcania się w miejscu pracy". Jeśli zastraszanie wypływa na Twoje zdrowie, odwiedź swojego lekarza.

Porozmawiaj z osobą, która Cię zastrasza

Zastraszanie może nie mieć charakteru celowego. Jeśli możesz, porozmawiaj z osobą, co do której masz wątpliwości, ponieważ osoba ta może nie zdawać sobie sprawy z tego, jak jej zachowanie wpływa na Ciebie. Pomyśl, co chcesz jej powiedzieć, zanim zdecydujesz się na rozmowę. Opisz to czego doświadczasz oraz wskaż powody, dla których jesteś przeciwny takiemu zachowaniu. Bądź spokojny oraz uprzejmy. Jeśli nie chcesz tego robić osobiście, poproś kogoś innego aby porozmawiał w twoim imieniu.

Przechowuj zapiski lub pisemny dziennik

Zapisuj szczegóły każdego incydentu oraz przechowuj kopie wszelkich niezbędnych dokumentów.

Składanie oficjalnej skargi

Jest to następny etap, jeśli nie możesz rozwiązać problemu w sposób nieoficjalny. Aby tego dokonać, musisz postępować zgodnie z procedurą składania skarg Twojego pracodawcy, a jeśli takowa nie istnieje, możesz skorzystać z ustawowej procedury.

* Jak rozwiązywać problemy w pracy?

Niezręczne sytuacje

Osobą zastraszającą jest Twój dyrektor, a procedura składania skarg w Twojej firmie wskazuje właśnie jego jako osobę, do której powinieneś się zwrócić.

Złóż skargę w formie pisemnej na ręce Twojego bezpośredniego dyrektora i poproś, aby została ona przekazana innemu dyrektorowi do rozpatrzenia. Jeśli tak się nie dzieje lub nie jest to możliwe, złóż swoją skargę do głównego dyrektora lub działu kadr.

Osobą zastraszającą jest jedyny kontrahent, dyrektor zarządzający firmą lub jej właściciel.

Postępuj zgodnie z procedurą składania skarg. Może Ci to pomóc w okresie późniejszym, jeśli będziesz musiał podjąć działania o charakterze prawnym przeciwko Twojemu pracodawcy.

Twój szef stosuje przemoc oraz znęca się nad Tobą, a Ty boisz się złożyć skargę.

Jeśli uważasz, że złożenie skargi spowoduje dalsze zastraszanie lub praktyki znęcania się, nie musisz postępować według normalnej procedury składania skarg. W takich przypadkach, wciąż możesz podjąć działania prawne, jeśli masz taką wolę.

Co z działaniami prawnymi?

Czasem problem trwa nadal nawet, jeśli skorzystałeś z procedury składania skarg w Twojej firmie. Jeśli nic się nie robi, aby naprawić problem, możesz rozważyć działania prawne, które mogą oznaczać skierowanie sprawy do trybunału zatrudnienia. Skorzystaj z profesjonalnych porad, zanim zdecydujesz się na ten krok.

Pamiętaj, że nie możesz zwrócić się do trybunału bezpośrednio z powodu zastraszania. Możesz natomiast wnieść skargę z tytułu dyskryminacji oraz znęcania się.

Jeśli odszedłeś z pracy z uwagi na zastraszanie, możesz ubiegać się o niesprawiedliwe „konstruktywne" zwolnienie z pracy. Jednak może być to trudne do udokumentowania, tak więc ważne jest, aby uzyskać poradę ze strony wykwalifikowanego prawnika lub innej kompetentnej osoby.

Gdzie uzyskać pomoc?

Urząd The Advisory, Conciliation and Arbitration Service (Acas) oferuje bezpłatne, poufne oraz bezstronne porady na temat wszelkich zagadnień związanych z zatrudnieniem. Możesz zadzwonić do Acas pod numerem: 08457 474747 od 8.00 do 18.00, od poniedziałku do piątku.

The Andrea Adams Trust jest organizacją charytatywną stworzoną po to, aby zapobiegać zastraszaniu w miejscu pracy.

Andrea Adams Trust 01273 704 900 (10.00 do 16.00, od poniedziałku do piątku)

Twoje lokalne biuro doradztwa obywatelom Citizens Advice Bureau (CAB) może również zapewnić darmowe oraz bezstronne porady. Swoje lokalne biuro CAB znajdziesz w książce telefonicznej lub w Internecie.

Jeżeli należysz do związku zawodowego możesz otrzymać pomoc, porady oraz wsparcie ze strony twojego związku.

APEL!!!!!!!!!!!!!!!!

Dariusz Całus: "Solidarność, już nigdy nie powinna dać się wykorzystywać przez żadną opcję polityczną. To partie niech zabiegają o wsparcie organizacji społecznych poprzez realizację ich postulatów. W tej walce nie chodzi o wymianę jednej władzy na drugą. Konieczne są głębokie zmiany systemowe, które upodmiotowią Polaków i dadzą im faktyczny wpływ na władzę. Od lat 90-tych rządzący się zmieniają, a realizowana jest wciąż neoliberalna, antypracownicza i antyspołeczna polityka. Pora powiedzieć DOŚĆ! Postulaty związkowe mogą dotyczyć jedynie warunków pracy, płac, świadczeń socjalnych oraz praw i wolności związkowych. Tak to określa ustawa. Nie można zorganizować strajku przeciwko polityce władz państwowych, czy samorządowych itd. I tutaj właśnie potrzebna jest wola całego społeczeństwa i wyrażenie swojego poparcia dla związków zawodowych. Związki formalnie mogą domagać się jedynie tego, co dopuszcza ustawa, ale społeczeństwo może domagać się szerszego wachlarza postulatów. Dlatego zbliżające się protesty i być może Strajk Generalny wymagają włączenia się w ten nurt wszystkich ludzi dobrej woli, którzy mają dość patologicznej władzy i chorego systemu. Tylko razem możemy to zmienić. Same związki zawodowe zbyt wiele dla nas nie wywalczą, a to przecież nasza wspólna sprawa!"

Sejm wydłużył do roku okres rozliczeniowy czasu pracy!!

Sejm uchwalił w czwartek nowelizację Kodeksu pracy wydłużającą do roku okres rozliczeniowy czasu pracy. Ma to pomóc w utrzymaniu konkurencyjności polskiej gospodarki w czasie spowolnienia gospodarczego. Noweli przeciwne były związki zawodowe. Za przyjęciem ustawy głosowało 227 posłów, przeciwko było 190, a 10 wstrzymało się od głosu.

Główne założenie nowelizacji to wydłużenie okresu rozliczeniowego czasu pracy z 4 do 12 miesięcy, "jeżeli jest to uzasadnione przyczynami obiektywnymi lub technicznymi, lub dotyczącymi organizacji pracy".

Przypomniał, że wprowadzenie tych rozwiązań musi być zgłoszone Państwowej Inspekcji Pracy, i podkreślał, że nie będzie możliwe bez zgody pracowników. Jego zdaniem rozwiązania te sprawdziły się w ustawie antykryzysowej, działającej między lipcem 2009 a grudniem 2011 r., dlatego warto je na stałe przenieść do Kodeksu pracy.

Nowe zasady rozliczania i rozkładu czasu pracy mogą zostać wprowadzone w firmie w układzie zbiorowym lub w porozumieniu ze związkami zawodowymi albo przedstawicielami pracowników.

Ustawa pozwala też na stosowanie rozkładów czasu pracy na indywidualny wniosek pracownika, niezależnie od ustaleń ze związkami lub reprezentacją pracowników. Nowe przepisy pozwalają też na wprowadzenie różnych godzin rozpoczynania pracy albo przedziału czasu, w którym pracownik ma rozpocząć pracę.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego